ΑΙΜΑ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

aima-ektos-periodou

ΑΙΜΑ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Η ενοχλητική ομολογουμένως αυτή κατάσταση παρουσιάζεται αρκετά συχνά , κυρίως είτε υπό την μορφή καφεοειδών σταγόνων είτε σε μορφή μικρής κολπικής ερυθρής (κόκκινης έκρισης) για λίγες ημέρες. Αλλες γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερης ποσότητας αιμόρροια εκτός της αναμενόμενης περιόδου.

Έχω αίμα εκτός περιόδου , γιατί ;

1.Ωορρηξία

Κάποιες φορές κατά τις ημέρες της ωορρηξίας οι οποίες είναι , σε ένα κύκλο 28/30 ημερών , από την 13η έως την 17η παρουσιάζεται μικρή κόκκινη αιματηρή έκκριση. Το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται επιπλέον διερέυνηση.

2.Πολύποδες

Η ύπαρξη πολύποδα , κυρίως ενδομητριαίου αλλά και τραχηλικού μπορεί να προκαλέσει αίμα εκτός περιόδου κυρίως σε μορφή μικρή κόκκινης έκκρισης. Άλλες φορές το αίμα παρουσιάζεται καφέ λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο . μεγαλύτερη ποσότητα αίματος και διάρκεια είναι πιο σπάνια αλλά όχι απίθανη. Γυναικολογική εξέταση και υπέρηχος κρίνονται επιβεβλημένες.

3. Κύηση

Ένα μεγάλο ποσοστό εγκύων , παρουσιάζουν μικρή κολπική αιμόρροια καφέ τύπου συνήθως κοντά στην αναμενόμενη ημέρα της περιόδου η αργότερα στην αρχόμενη κύηση. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πάντα παθολογικό αλλά η γυναικολογική εξέταση και η μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης είναι απαραίτητες.

4. Κύστη ωοθήκης

Πολλών ειδών κύστεις ωοθηκών μπορεί να προκαλέσουν αίμα εκτός περιόδου. Συνήθως η κλινική εικόνα παρουσιάζεται με κανονική αιμόρροια εκτός της αναμενόμενης ημερομηνίας εμμήνου ρύσεως . αλλά δεν είναι σπάνια μια εικόνα με μικρή κολπική αιμόρροια συνήθως ερυθρού χρώματος. Ο κολπικός υπέρηχος είναι επάρκης για την διάγνωση κύστεων ωοθηκών.

5. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Κυρίως σοβαρά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως χλαμύδια και γονόρροια μπορούν να προκαλέσουν αίμα εκτός περιόδου . η είκονα αυτή’ συνήθως παρουσιάζεται σε περίπτωση επιπλεγμένης ενδομητρίτιδας.

6. Αντισυλληπτικά δισκία

Γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη παρουσιάζουν κάποιες φορές αίμα εκτός περιόδου. Το φαινόμενο αυτό οφείλετε στην χαμηλή ποσότητα οιστρογόνου που περιλαμβάνεται στο αντισυλληπτικό δισκίο που λαμβάνει η γυναίκα. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι το αντισυλληπτικό να αλλάξει ώστε να ικανοποιεί τις ορμονικές ανάγκες της γυναίκας.

7. περιεμμηνόπαυση – Κλημακτήριος

Στην περίοδο αυτή , επειδή συνοδεύεται από πολλές ορμονικές μεταβολές , μπορεί να παρουσιαστεί αίμα εκτός περιόδου σε οποιαδήποτε μορφή.

8. Δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας

Είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται σε νέες γυναίκες κυρίως ορμονικής αιτιολογίας , καθώς χαρακτηρίζεται από απώλεια ωορρηξίας. Η θεραπεία είναι συγκεκριμένη.

“Έχω αίμα εκτός περιόδου,, τι πρέπει να κάνω ;

Καλό είναι να απευθυνθείς στον θεράπων γυναικολόγο ώστε να πραγματοποιηθεί μια σωστή γυναικολογική εξέταση και κολπικός υπέρηχος , τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά ώστε να διαγνωσθέι και να θεραπευτεί η παρουσία αίματος εκτός περιόδου.

elGreek