ΑΙΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

Η αιμόρροια κατά την σεξουαλική επαφή αποτελεί ένα συχνό πολυπαραγοντικό φαινόμενο το οποίο αποτελεί ένα συχνό αίτιο που η γυναίκα θα αναζητήσει γυναικολογική εξέταση. Το αίμα που θα γίνει αντιληπτό είναι συνήθως μικρής ποσότητας , αυτοπεριοριζόμενο ,

Αιτιολογικά οι κυριότεροι παράγοντες που μια γυναίκα βλέπει αίμα στην σεξουαλική επαφή είναι.

  1. Τραχηλίτιδα

Η φλεγμονές του τραχήλου (εξωτραχήλου) είναι ένα αίτιο που μπορεί να προκαλέσει αίμα στην σεξουαλική επαφή. Διάφορα μικρόβια κυρίως βακτήρια προσβάλουν τον τράχηλο δημιουργώντας φαινόμενα φλεγμονής. Εξ αυτών τα συχνότερα είναι το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα . Η γυναικολογική εξέταση και η καλλιέργεια κολπικού υγρού θεωρούνται απαραίτητες τόσο ως προς την διάγνωση αλλά και την θεραπεία των μικροβίων αυτών.

  1. Ιός των κονδυλωμάτων (HPV)

Ο ιός των κονδυλωμάτων μεταδίδεται σεξουαλικά και προσβάλει τον τράχηλο της μήτρας δημιουργώντας διαβρωτικές προ καρκινικές καταστάσεις (δυσπλασίες) οι οποίες σε προχωρημένο κυρίως στάδιο μπορεί να είναι αίτιο που προκαλεί αίμα στην σεξουαλική επαφή , η γυναικολογική εξέταση και το τεστ πάπ είναι μεγάλης σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των τραχηλικών δυσπλασιών από τον ιό των κονδυλομάτων

  1. Πολύποδες

Η ύπαρξη τραχηλικού κυρίως πολύποδα είναι συχνό αίτιο που μια γυναίκα εμφανίζει αίμα στην σεξουαλική επαφή. Η γυναικολογική εξέταση θεωρείται επιβεβλημένη σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς η χειρουργική εκτομή του πολύποδος είναι απλή.

  1. Τραυματισμοί

Τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν αίμα στην σεξουαλική επαφή αυτοί συνήθως παρουσιάζονται στην είσοδο του κόλπου σε σημεία «εύθρυπτα» , ευαίσθητα , του κολπικού βλεννογόνου. Είναι συχνά εμφανιζόμενο φαινόμενο σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στην είσοδο του κόλπου όπως πχ καυτηριασμός.

  1. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν αίμα στην σεξουαλική επαφή αν και τις περισσότερες φορές παραμένει ασυμπτωματική. Η σωστή λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού και η γυναικολογική εξέταση πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

 

Τι πρέπει να κάνω αν δώ αίμα στην σεξουαλική επαφή;

Καταρχήν η γυναίκα θα πρέπει να παραμείνει ήρεμη και να εκτιμήσει την ποσότητα του αίματος καθώς και αν ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της προγραματίζοντας την συντομότερη δυνατή εξέταση. Αν το αίμα δεν ελαττώνεται μετά από λίγα λεπτά καλό θα ήταν να αναζητηθεί άμεση γυναικολογική εξέταση.

elGreek