ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

dysmhnorroia

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

Ο Πόνος στην περίοδο αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα , το οποίο θέτει την υπόνοια ότι κάποια γυναικολογική πάθηση μπορεί να το προκαλεί. Πολλές φορές οι πόνοι της περιόδου είναι ανεκτοί , άλλες φορές όχι με αποτέλεσμα η γυναίκα να περιορίζεται κατά πολύ στην καθημερινότητα της.

 

Πέντε κοινά αίτια δυσμηνόρροιας.

  1. Η ανατομική θέση της μήτρας.

Η θέση της μήτρας αποτελεί ένα ανατομικό παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην περίοδο , πολλές φορές παραλλαγές της κοινής θέσης της μήτρας όπως προσθία υπερκάμψη η , και , οπισθία υπερκάμψη προκαλούν κατά την περίοδο πιο έντονες συσπάσεις του μητριαίου τοιχώματος καθώς το αίμα δυσκολεύεται να αποβληθεί.

 

  1. Η γωνία ανάμεσα στον τράχηλο και το σώμα της μήτρας.

¨Όπως περιγράφεται και στην προηγούμενη περίπτωση ο πόνος στην περίοδο προκαλείτε σε περιπτώσεις που σχηματίζεται οξεία (μικρή) γωνία ανάμεσα στον τράχηλο και στο σώμα της μήτρας και οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις δύναται να ανιχνευθούν υπερηχογραφικά.

 

  1. Βαριές αιμορραγίες – Ινομυώματα

Σε πολλές περιπτώσεις πόνος στην περίοδο προκαλείται από βαριές και παρατεταμένες περιπτώσεις αιμορραγίας ‘όπως πχ σε περίπτωση ινομυωμάτων , πολυπόδων ενδομητρίου κτλ. Η αντιμετώπιση αυτών εφαρμόζεται κατά περιπτωση ανάλογα με τα παθολογικά ευρήματα.

 

  1. Ενδομητρίωση

Πρόκειται για μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία παθολογικών (έκτοπων) εστιών ενδομητριαίου ιστού εκτός του ενδομητρίου όπως σάλπιγγες ωοθήκες , τράχηλος κτλ. Δύναται να προκαλέσει έντονο πόνο στην περίοδο όπως και πόνο στην σεξουαλική επαφή

 

  1. Αδενομύωση

Είναι μια πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία παθολογικού έκτοπου ιστού εντός του τοιχώματος της μήτρας. Γυναίκες με αδενομύωση παρουσιάζουν έντονο πόνο στην περίοδο καθώς και πόνο στην σεξουαλική επαφή. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι δύσκολο να διαγνωσθεί (η διάγνωση της είναι ιστολογική) οπότε πολλές φορές παραμένει αδιάγνωστη.

 

  1. Ιδιοπαθής

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών οι πόνοι στην περίοδο δεν συνδύαζονται με κάποιο κλινικό η υπερηχογραφικό εύρημα οπότε και χαρακτηρίζονται ως ιδιοπαθείς.

 

Έχω έντονους πόνους στην περίοδο , τι μπορώ να κάνω ;

Σίγουρα η λήψη του κατάλληλου αντιφλεγμονώδους δισκίου κατά την διάρκεια της περιόδου , ειδικότερα τις ημέρες με το περισσότερο αίμα , ενδείκνυται ως πρώτη γραμμή θεραπείας για την δυσμηνόρροια . βέβαια όλες οι γυναίκες που παρουσιάζουν έντονους πόνους στην περίοδο χρειάζονται εξατομικευμένη κλινική και υπερηχογραφική προσέγγιση και θεραπεία.

elGreek