ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

INOMYWMATA

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

Τα ινομυωματα είναι καλοηθης ογκοι που προερχονται από το μυικο τοιχωμα της μητρας. Ετοιμολογικα τα ινομυωματα αποτελουνται από συμπλεγμα λειων μυικων ινων και ελαστικου ιστου , ενώ συνηθως αποτελουν παθησεις της αναπαραγωγικης ηλικιας της γυναικας.

 

Ποσο συχνα παρουσιαζονται τα ινομυωματα;

Δυστυχως τα ινομυωματα αποτελουν σημερα μια από τις πιο συχνες παθησεις στις γυναικες , καθως παρουσιαζουν συχνοτητα που μπορει να φτασει το 20 – 40% των γυναικων ηλικιας 37 εως 47 ετων !

 

Πως θα καταλάβω ότι εχω ινομυωματα;

  • Τα ινομυωματα παρουσιαζουν αρκετες φορες με εντονα συμπτωματα στις γυναικες αναπαραγωγικής ηλικίας , όπως , βαρειά αιμορραγία (πολυμηνορροια , μηνορραγια ) , αιμα στην μεση του εμμηνορυσιακου κυκλου , ακανονιστη αιμορροια εκτος της αναμενομενης ημερομηνιας ε.ρ. κυκλου , αυξηση της συσνοτητας της περιοδου (συχνομηνορροια) κτλ.

 

  • Επισης μεγαλα , ευμεγεθη ινομυωματα δυναται να προκαλέσουν στις γυναικες πονο κατά την σεξουαλικη επαφη , πιεστικα φαινομενα προς την ουροδοχο κυστη αρα συχνοουρία και επιτακτικότητα , ακόμη προκαλουν αίσθημα βάρους στην κοιλιακή χώρα η , και , μετεωρισμό (πρηξιμο , φουσκωμα). Τα ινομυώματα μπορούν να είναι ασυμπτωματικά.

 

Γιατί παρουσιάζω την συγκεκριμένη πάθηση;

  • Η εμφανιση των ινομυωματων παρουσιάζεται με έντονη κληρονομικότητα !!! δηλαδη θα παρουσιαστουν εως και πεντε φορές συχνότερα σε συγγένεια πρώτου βαθμού όπως από την μητέρα στην κόρη κτλ. Ακόμα, η ανάπτυξη τους οφείλετε κυρίως σε ορμονικούς παράγοντες όπως τα οιστρογόνα. Δηλαδή έχει πιστοποιηθεί πως αύξηση των οιστρογόνων στην γυναίκα προκαλεί συνήθως αύξηση των ινομυωμάτων.

 

Ινομυώματα , μπορώ να κάνω παιδιά;

  • Η απάντηση είναι Ναι ! τα ινομυώματα αν και σχετίζονται με υπογονιμότητα η επίπτωση τους στην γονιμότητα της γυναίκας εξαρτάται από την θέση τους και τις διαστάσεις αυτών. Για παράδειγμα ινομυώματα που βρίσκονται κοντά στο ενδομήτριο (υποβλεννογόνια) μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα εμφύτευσης του εμβρύου αρα και αποβολές. Ενώ μεγαλύτερα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα καθότι παραμορφώνουν την ενδομητριαία κοιλότητα. Η θεραπεία των ινομυωμάτων πρίν την σύλληψη έδειξε τετραπλάσια ποσοστά σύλληψης σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν κάνει κάποια θεραπεία.

 

Ποια είναι η θεραπεία των ινομυωμάτων;

  • Η θεραπεία των ινομυωμάτων είναι χειρουργική. Τελευταία , ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει εφαρμόζεται η λαπαροσκοπική εκτομή των ινομυωμάτων αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά σύλληψης και γονιμότητας.

 

Υπάρχει κάποια άλλη θεραπεία για τα ινομυώματα εκτός του χειρουργείου;

  • Υπάρχουν μοντέρνες θεραπείες για τα ινομυώματα οι οποίες εφαρμόζονται συνήθως σε γυναίκες που έχουν αποκτήσει ένα τουλάχιστον παιδί! Για παράδειγμα η εφαρμογή του spiral MIRENA εντός της μήτρας στοχεύει στον περιορισμό αύξησης και την ελάττωση του ινομυώματος καθώς και στην βελτίωση της αιμορραγίας που αυτά προκαλούν. Επίσης τα ινομυώματα μπορούν να περιοριστούν εφαρμόζοντας συγκεκριμένες ορμονικές θεραπείες που στοχεύουν στην ελάττωση των οιστρογόνων της γυναίκας.
elGreek