ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ-ΣΤΗΝ-ΠΕΡΙΟΔΟ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ;

  1. Κύηση

Παρά την μεγάλη υπογεννητικότητα που μαστίζει την χώρα μας , η εγκυμοσύνη παραμένει , ίσως , το συχνότερο αίτιο καθυστέρησης της περίοδου. Συνήθως συνοδεύεται από τα πρώτα σημεία αρχόμενης κύησης όπως μαστοδυνία (πόνος στους μαστούς) , πρωινή ναυτία , συχνοουρία κτλ. Επιβεβαιώνεται πάντα με το τέστ κύησεως και την χοριακή γοναδοτροπίνη αίματος . Υπερηχογραφικά ανιχνεύεται από την 5η εβδομάδα κύησης και έπειτα.

  1. Πολυκυστικές ωοθήκες

Ιδίως σε νέες γυναίκες , το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα από τα πιο συχνά αίτια καθυστέρησης της περιόδου . συνοδεύεται κάποιες φορές , από , υπερτρίχωση και ακμή ενώ η διάγνωση του κυρίως λόγω της μεγάλης ετερογένειας που παρουσιάζει προυποθέτει έμπειρο γυναικολόγο σε ενδοκρινολογικά ζητήματα. Ο κολπικός υπέρηχος και ο ορμονολογικός έλεγχος είναι μεγάλης σημασίας.

  1. Αυξημένα ανδρογόνα (υπερανδρογοναιμία)

Σε κάποιες γυναίκες οι οποίες δεν πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες η αύξηση των ανδρογόνων αποτελεί ένα αίτιο καθυστέρησης της περιόδου. Η ανίχνευση γίνεται με ορμονολογικό έλεγχο και υπερηχογραφικά. Θα πρέπει πάντα να διερευνόνται τα επινεφρίδια ως αίτιο αύξησης των ανδρογόνων με την μέτρηση της DHEAS.

  1. Αυξημένη προλακτίνη (Υπερπρολακτιναιμία)

Μέτρια αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην περίοδο. Πρόκειται για μια ορμόνη αρκετά ευαίσθητη η οποία πρέπει να μετράται νωρίς το πρωί την 3η ημέρα της περιόδου. Μεγάλη αύξηση της προλακτίνης (>100 ng/ml) άσχετα με το αν υπάρχει καθυστέρηση στην περίοδο , δείχνει μικροαδένωμα της υπόφυσης.

  1. Απώλεια σωματικού βάρους

Μεγάλη και απότομη απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στην περίοδο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λιπώδης ιστός παράγει ασθενή οιστρογόνα τα οποία όταν χαθούν ακολουθεί ενδοκρινολογική διαταραχή που μεταφράζεται κλινικά σε καθυστέρηση της περιόδου.

  1. Υποθυρεοειδισμός – Υπερθυρεοειδισμός

Οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα είναι ένα συχνό αίτιο καθυστέρησης της περιόδου. Τέτοιες διαταραχές επιδρούν κυρίως στο επίπεδο του εγκεφάλου , της υπόφυσης , οδηγόντας τελικά σε γυναικολογική διαταραχή. Η ενδοκρινολογική εξέταση επιβάλεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

  1. Πρόωρη εμμηνόπαυση

Κάποιες γυναίκες ακόμη και πρίν την ηλικία των 40 ετών μπορεί να παρουσιάσουν καθυστέρηση στην περίοδο και διαλείπουσα ωοθηκική λειτουργία. Η αιτιολογία αυτής της κατάστασης παραμένει άγνωστη αλλά έχει ένα γονιδιακό συσχετισμό με την μητέρα.

  1. Κλιμακτήριος η Προεμμηνόπαυση

Σχεδόν όλες οι γυναίκες πρίν την εγκατάσταση μόνιμης εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν καθυστέρηση στην περίοδο η διαταραχές της περιόδου όπως συχνομηνόρροια η μηνορραγία. Στις γυναίκες αυτές θα πρέπει να εκτελείτε λεπτομερής γυναικολογικός και υπερηχογραφικός έλεγχος για τον αποκλεισμό οργανικών παθήσεων.

  1. Πρωταθλητισμός

Αθλήτριες , που προπονούνται συστηματικά και για πολλές ώρες παρουσιάζουν καθυστέρηση στην περίοδο. Αυτό ωφειλετε κυρίως στην αύξηση των ανδρογόνων.

  1. Στρές – Αγχώδης διαταραχή.

elGreek