ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ

ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ

Κλιμακτήριος η περιεμμηνόπαυση ορίζεται ως η μεταβατική περίοδος , ανάμεσα στην αναπαραγωγική περίοδο και την εμμηνόπαυση.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της κλιμακτηριακής περιόδου είναι η αλλαγή των εμμηνορυσιακών κύκλων και η εμφάνιση κάποιων εμμηνοπαυσιακών σημείων όπως εξάψεις και εφιδρώσεις.

  • Τι είναι η κλιμακτήριος και πώς εμφανίζεται ;

Αρχικά η γυναίκα βιώνει αλλαγή στην συχνότητα συνήθως ως καθυστέρηση περιόδου αλλά και συχνότερη εμφάνιση περίοδου –συχνομηνόρροια-. Επίσης η γυναίκα μπορεί να βιώσει εξάψεις και εφιδρώσεις οι οποίες διαρκούν λιγότερο και με μικρότερη ένταση απότι σε εγκατεστημένη εμμηνόπαυση. Όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την πτώση των οιστρογόνων τα οποία όμως μπορεί και να υποχωρήσουν αυτόματα.

  • Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η κλιμακτήριος και πόσο διαρκεί;

Κατά μέσο όρο η κλιμακτήριος εμφανίζεται από τα 45 έως τα 48 έτη ,ενώ η διάρκεια της διαφέρει από λίγους μήνες (ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση) έως και 2 – 3 χρόνια (μακρά μετάβαση).

  • Πώς διαγιγνώσκεται η κλιμακτήριος; πρέπει να κάνω εξετάσεις;

Η διάγνωση της κλιμακτηρίου γίνεται με την γυναικολογική εξέταση , τον κολπικό υπέρηχο και τον ορμονολογικό έλεγχο.

 

  • Νιώθω ότι θα αδιαθετήσω αλλά δεν αδιαθετώ και έχω πολλές μέρες καθυστέρηση, τι μπορώ να κάνω;

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κλιμακτηρίου και της προεμμηνόπαυσης είναι η απώλεια περιόδου λόγω μη ωορρηξίας , οπότε μαζί με την συνεχή έκκριση οιστρογόνων μικρής έντασης η γυναίκα αισθάνεται προεμμηνορρυσιακά στοιχεία χωρίς να αδιαθετεί. Αφού η γυναίκα εξετασθεί πρέπει να λάβει δισκία προγεστερόνης ώστε να αδιαθετήσει.

  • Μπορώ να παρά κάτι ώστε να αδιαθετώ σταθερά;

Μπορείς , κατά την κλιμακτήριο , μπορούν να χορηγηθούν συνεχή συμπληρώματα ορμονών – οιστρογόνων – προγεστερόνης , ώστε η γυναίκα να παρουσιάζει σταθερό εμμηνορυσιακό κύκλο και να διορθώνονται και τα εμμηνοπαυσιακά σημεία που μπορεί να υπάρχουν.

  • Πρίν χορηγηθεί οποιοδήποτε ορμονικό σκεύασμα η γυναίκα πρέπει να εξετάζεται γυναικολογικά και υπερηχογραφηκά.

  • Το 48% των γυναικών που βρίσκονται στην κλιμακτήριο και στην προεμμηνόπαυση παρουσιάζουν ανωμαλίες στην περίοδο αλλά και ψυχολογικές μεταπτώσεις όπως άγχος μελαγχολία κτλ. Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να αναζητήσουν την βοήθεια του ειδικού.

elGreek