ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια εξειδικευμένη εξέταση του τραχήλου της μήτρας και των κολπικών τοιχωμάτων μέσω της οποίας ο γυναικολόγος προσπαθεί να διαγνώσει και να εκτιμήσει την βαρύτητα των βλαβών που προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων.

Πως γίνεται η κολποσκόπηση ;

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της κλασσικής γυναικολογικής εξέτασης αφού πρώτα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε λήψη επιχρισμάτων (πχ Τεστ Παπ (λινκ)) και βαφτεί ο τράχηλος της μήτρας με ειδικά διαλύματα όπως το διάλυμα οξικού οξέως και το διάλυμα Lugol. Κατά την κολποσκόπηση χρησιμοποιείται ειδικό κολποσκόπιο το οποίο , μέσω φακών , έχει την ιδιότητα να μεγενθύνει την εικόνα η να εφαρμόζονται φίλτρα ώστε να ανιχνεύονται οι βλάβες λεπτομερώς.

Είναι επώδυνη εξέταση ;

Η κολποσκόπηση δεν είναι καθόλου επώδυνη , πραγματοποιείται εύκολα και το μόνο που διαφέρει είναι μια μικρή παράταση του χρόνου της απλής γυναικολογικής εξέτασης.

Ποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε κολποσκόπηση ;

1.Οι γυναίκες που παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα σε τεστ Παπανικολάου μπορούν να υποβληθούν σε κολποσκόπηση.

2. γυναίκες που παρουσιάζουν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα σε τέστ παπ.(ASCUS)

3.σίγουρα γυναίκες με σταδιοποίηση Παπανικολάου – BETHESDA CIN I , CIN II , LGSIL , HGSIL.

  • H κολποσκόπηση επιτρέπει την σωστή διάγνωση και την θέση των προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου της μήτρας , βοηθά στην παραγματοποίηση βιοψίας του σημείου του τραχήλου που πάσχει και διευκολύνει τον σχεδιασμό μιας μετέπειτα θεραπείας

Είναι ακριβή εξέταση; Και πόσο διαρκεί;

Η κολποσκόπηση είναι μια σχετικά οικονομική εξέταση η οποία διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά.

Σε ποια ημέρα του κύκλου γίνεται ;

Κολποσκόπηση πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου με την προυπόθεση ότι δεν υπάρχει ενεργή κολπική αιμόρροια.

Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία ;

Όχι , η κολποσκόπηση γίνεται χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία αλλά η γυναίκα θα πρέπει να απέχει από σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 48 ώρες πρίν την εξέταση και να μην έχει χρησιμοποιήσει κολπικές κρέμες η υπόθετα για τουλάχιστον τρείς ημέρες πριν την εξέταση.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο ιός των κονδυλωμάτων συνήθως δεν δίνει σημεία η συμπτώματα στην ασθενή οπότε η λήψη του τεστ Παπανικολάου και η κολποσκόπηση επιτρέπουν την διάγνωση και τον σχεδιασμό μιας σωστής θεραπείας.

Η ευαισθησία και η ακρίβεια της κολποσκόπησης κυμαίνονται στο 87 – 90 %.

elGreek