ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΚΟΛΠΟΥ

ΞΗΡΟΤΗΤΑ-ΚΟΛΠΟΥ

ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΚΟΛΠΟΥ – ΑΤΡΟΦΙΑ

Η ξηρότητα του κόλπου στην γυναίκα είναι ένα καθημερινό κλινικό πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την γυναίκα στην εμμηνόπαυση αλλά και τις γυναίκες οι οποίες πάσχουν από συνεχείς κολπίτιδες – μυκητιάσεις κτλ.

  • Βρίσκομαι στην εμμηνόπαυση μπορεί να παρουσιάσω ξηρότητα κόλπου ;

Ναι , η ενυδάτωση του κόλπου οφείλετε σχεδόν αποκλειστικά στην παρουσία των οιστρογόνων , όταν λοιπόν η πτώση των οιστρογόνων παρουσιαστεί αρχίζει και γίνεται αισθητή η ατροφία δηλαδή η απουσία κάποιον στοιβάδων στο κολπικό επιθήλιο.

  • Τι συμπτώματα προκαλεί η ξηρότητα κόλπου ;

Αυτή η κατάσταση συνήθως συνοδεύεται από κνησμό , τσούξιμο , πόνο στην επαφή , αίσθημα βάρους κτλ.

  • Μπορεί να υπάρξει ξηρότητα κόλπου και σε νέες γυναίκες , αναπαραγωγικής ηλικίας ;

Σίγουρα , ξηρότητα κόλπου παρουσιάζεται συχνά σε γυναίκες που πάσχουν από περιστατικά κολπίτιδας κυρίως μυκητιάσεων , σε αυτές εκτός από θεραπεία θα πρέπει να γίνεται εξισορρόπηση της χλωρίδας (ph) και κατάλληλη ενυδάτωση.

  • Σε ποιο σημείο εμφανίζεται περισσότερο η ξηρότητα κόλπου;

Στην είσοδο του κόλπου , δηλαδή στην αιδοίο -κολπική συμβολή , ένα σημείο όπου οι κολπικές στοιβάδες είναι λιγότερες δηλαδή το τοίχωμα πιο λεπτό.

  • Έχω κολπική ξηρότητα τι μπορώ να κάνω για να περάσει αυτή η ενοχλητική κατάσταση;

Οι θεραπείες για την κολπική ξηρότητα είναι πολλές , η κατάλληλη θεραπεία πρέπει να επιλέγεται κατά περίπτωση – εξατομικευμένα.

  1. Κρέμες ενυδατικές μακράς διάρκειας.

Αποτελούν μια καλή λύση έναρξης θεραπείας καθώς προσφέρουν ενυδάτωση μακράς διάρκειας , χωρίς παρενέργειες , βελτιώνουν κάπως τον κνησμό αλλά δεν είναι πάντα αποδοτικές.

  1. Κολπικό υαλουρονικό οξύ DESIRIAL (ενέσιμο)

Το ενέσιμο κολπικό υαλουρονικό οξύ αποτελεί την καλύτερη λύση για θεραπεία της κολπικής ξηρότητας. Μια και μόνο εφαρμογή προκαλεί άμεση ενυδάτωση , εξαφανίζει τον κνησμό άμεσα και έχει μακράς διάρκειας αποτέλεσμα , για μήνες.

  1. Κρέμες οιστρογόνων.

Πολύ καλή λύση για την ξηρότητα κόλπου αποτελούν οι κρέμες οιστρογόνων καθώς εφαρμόζονται 2- 3 φορές την εβδομάδα και βελτιώνουν πολύ το επιθήλιο του κόλπου. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλούς μήνες και πρέπει να προηγείται εξέταση πρίν την έναρξη τους.

  1. Ορμονική υποκατάσταση στην εμμηνόπαυση.

Πάντα η γυναίκα θα πρέπει να εξετάζεται γυναικολογικά πρίν την θεραπεία με ορμόνες στην εμμηνόπαυση.

elGreek