ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ-ΩΟΘΗΚΕΣ

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

ΔΕΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ωοθηκών είναι μια πόλυ συχνή ενδοκρινολογική , πολυπαραγοντική πάθηση η οποία ταλαιπωρεί έως και το 10 % των νέων γυναικών.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες χρειάζονται την έξατομικευμένη καθοδήγηση ενός έμπειρου και καταρτισμένου σε ενδοκρινολογικά θέματα γυναικολόγου.

  • Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες χαρακτηρίζονται ως μια κατάσταση η οποία περιλαμβάνει την συσσώρευση πολλών ωοθηλακίων συχνά και στις δύο ωοθήκες με αποτέλεσμα την διακοπή της ωορρηξίας (ανωορρηξία) και την καθυστέρηση της περιόδου (αμηνόρροια).

  • Έχω πολυκυστικές ωοθήκες , είναι το ίδιο με την κύστη ωοθήκης;

Όχι , η κύστη ωοθήκης είναι συνήθως μια (μονήρης),μεγάλης διαμέτρου, και εμφανίζεται σε μια ωοθήκη ενώ οι πολυκυστικές ωοθήκες χαρακτηρίζονται από την άθροιση πολλών , φυσιολογικών , ωοθηλακίων μικρής διαμέτρου σε μια η και στις δύο ωοθήκες.

  • Καθυστέρηση στην περίοδο!! Πολυκυστικές ωοθήκες;

Το κυριότερο κλινικό σημείο που παρουσιάζουν γυναικές με πολυκυστικές ωοθήκες είναι η καθυστέρηση στην περίοδο. Αυτό οφείλετε στην διαταραχή της ωορρηξίας με αποτέλεσμα ο εμμηνορυσιακός κύκλος να εμφανίζεται με συχνότητα άνω των 35 ημερών ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν καθυστέρηση στην περίοδο που φθάνει από 2 έως και 6 μήνες.

  • Τι άλλο μπορούν να μου προκαλέσουν οι πολυκυστικές ωοθήκες ;

Δυστυχώς , η κατάσταση αυτή συνδυάζεται με μια πληθώρα γυναικολογικών και ενδοκρινολογικών προβλημάτων όπως .

1.Καθυστέρηση στην περίοδο (Αραιομηνόρροια)(Αμηνόρροια).

2.Υπερτρίχωση και Ακμή , περιφερικά.

3. Υπογονιμότητα και Ανωορρηξία.

4.Αιμορραγίες και Διαταραχές της περιόδου.

5.Τριχόπτωση στην κεφαλή (αλωπεκία)

6.Τάση για Σακχαρώδη Διαβήτη

7.Τάση για παχυσαρκία.

  • Η βαρύτητα των πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι ίδια σε όλες τι γυναίκες !!!

Ακριβώς , επειδή η εμφάνιση των πολυκυστικών ωοθηκών βασίζεται σε πολλούς παράγοντες , έτσι , και τα συμπτώματα αλλά και οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών ποικίλουν. Η βαρύτητα συνήθως παρουσιάζεται ως χαμηλή η μέτρια.

  • Έχω πολυκυστικές ωοθήκες μπορώ να κάνω παιδιά;

Η απάντηση είναι Ναί. Οι πολυκυστικές ωοθήκες , σε γυναίκες που θέλουν να γίνουν μελλοντικές μαμμάδες , εμποδίζουν την ωορρηξία κάτι το οποίο διορθώνεται με κατάλληλη φαρμακευτική διέγερση ωοθηκών.

Υπάρχει! Λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών των αντισυλληπτικών δισκίων αλλά και του ότι ένα ποσοστό γυναικών δεν μπορούν να τα λάβουν , υπάρχει η εναλλακτική χορήγηση ιατροτεχνολογικών , βιταμινικών σκευασμάτων φυλλικού οξέως και μυοινοσιτόλης που σταθεροποιεί τον κύκλο δε συνδυασμό με μικρές δόσεις προγεστερόνης.

 

  • Χρειάζομαι ορμονολογικό έλεγχο; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Ορμονολογικός έλεγχος επιβάλεται σε όλες τις περιπτώσεις γυναικών με διαταραχές της περιόδου και πολυκυστικών ωοθηκών. Ορμονολογικός έλεγχος Θα πρέπει να πραγματοποιείται μεταξύ της 3ης και 5ης ημέρας της περιόδου.

  • Έχω πολυκυστικές ωοθήκες και δεν μπορώ να αδιαθετήσω , τι πρέπει να κάνω;

Στην περίπτωση αυτή ενδείκνυται η χορήγηση μικρών δόσεων προγεστερόνης για λίγες ημέρες , αφού προηγηθεί γυναικολογική εξέταση και υπέρηχος , ώστε να προκληθεί τεχνητά έμμηνος ρύση.

  • Τελικά υπάρχει λύση στο πρόβλημα μου;

Σίγουρα , η διαχείριση των πολυκυστικών ωοθηκών απαιτεί καταρχάς εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση σε κάθε ασθενή ξεχωριστά καθώς το σύνδρομο είναι ανομοιογενές και παρουσιάζει διάφορες μορφές. Επίσης σημαντικός είναι ο κολπικός υπέρηχος και ο ορμονολογικός έλεγχος.

elGreek