ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ

POLYPODES

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ

Οι πολύποδες αποτελούν έναν από του συνηθέστερους καλοήθεις όγκους της μήτρας και του τραχήλου , καθότι ανευρίσκονται ακόμη και στο 10% των γυναικών σε διαφορετικό στάδιο ιστολογικής ανάπτυξης. Αποτελούνται από αδένες , ίνες , αγγεία και συνδετικό ιστό σε καλοήθη υπερπλαστική (υπερβολική) ανάπτυξη.

Που βρίσκονται οι πολύποδες των γεννητικών οργάνων ;

Οι πολύποδες των γεννητικών οργάνων ανευρίσκονται στον τράχηλο της μήτρας όπου γίνονται αντιληπτοί κατά την γυναικολογική εξέταση η κατά την λήψη τεστ παπ (1.πολύποδες τραχήλου) αλλά και στο σώμα της μήτρας συγκεκριμένα στο ενδομήτριο (2.πολύποδες ενδομητρίου) όπου διαγιγνώσκονται με τον κολπικό υπέρηχο.

Μπορώ να καταλάβω ότι έχω πολύποδα γεννητικών οργάνων;

Οι πολύποδες είναι συνήθως ασυμτωματικοί δηλαδή δεν προκαλούν κάποια σημεία η συμπτώματα στην γυναίκα ! πολλές φορές όμως μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη κολπική αιμόρροια όπως αίμα στην μέση του κύκλου σε σταγόνες αλλά και αίμα σταγονοειδές πρίν την έναρξη της περιόδου , σε αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα θα παρατηρήσει κόκκινο αίμα μικρής ποσότητας άσχετα με την επερχόμενη περίοδο. Άλλες φορές οι πολύποδες είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση βαρείας περιόδου με μεγάλη ποσότητα αίματος αλλά και περίοδο μεγάλης διάρκειας (μηνορραγία).

Βλέπω αίμα κατά την σεξουαλική επαφή , μπορεί να έχω πολύποδα??

Η απάντηση είναι ναι , μπορεί ! Κάποιοι πολύποδες ειδικά αυτοί που βρίσκονται στον τράχηλο της μήτρας κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να αιμορραγήσουν λόγω τριβής κατά την διείσδυση οπότε και η γυναίκα θα παρατηρήσει κόκκινο αίμα κατά την διάρκεια η μετά την σεξουαλική επαφή.

Οι πολύποδες έχουν σχέση με τον καρκίνο της μήτρας;

Δυστυχώς ναι , συνήθως είναι απλά καλοήθεις βλάβες που προβάλουν από το κάποιο σημείο της μήτρας , άλλες φορές όμως περιέχουν υπερπλαστικά στοιχεία που μπορούν σταδιακά να συσχετιστούν με κακοήθεια. Οι πολύποδες σχετίζονται με καρκίνο ενδομητρίου σε ένα ποσοστό 5-7%!

Πότε μπορώ να εξεταστώ για ένα πολύποδα ενδομητρίου;

Η απάντηση είναι ότι οι πολύποδες πολλές φορές διαγιγνώσκονται τυχαία κατά την διάρκεια ενός προληπτικού ετήσιου ελέγχου. Άρα είναι μέγιστης σημασίας η γυναίκα να διατηρεί την ετήσια γυναικολογική εξέταση ώστε να εφαρμόζεται η προληπτική διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών. Επίσης η καλύτερη στιγμή για ένα κολπικό υπερηχογράφημα είναι κάποιες μέρες μετά το τέλος της περιόδου.

Οι πολύποδες σχετίζονται με την γονιμότητα της γυναίκας;

Συνήθως όχι , αλλά , κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν ανώμαλη αιμόρροια η να αυξηθούν σε διαστάσεις και να παρουσιάσουν κακοήθη στοιχεία.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τους πολύποδες;

Η καταλληλότερη θεραπεία είναι χειρουργική , είτε μέσω της θεραπευτικής απόξεσης η οποία είναι γρήγορη και ασφαλής διαδικασία είτε μέσω της υστεροσκόπησης η οποία αποτελεί την σημερινή μέθοδο εκλογής εκτομής του ενδομητριαίου πολύποδα ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει.

elGreek