ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ (ΔΥΣΠΑΡΕΥΝΙΑ)

ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ (ΔΥΣΠΑΡΕΥΝΙΑ )

Ο πόνος στην σεξουαλική επαφή ονομάζεται επιστημονικά δυσπαρευνία και είναι ένα σημαντικό και πολύ συχνό πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες. Η αιτιολογία του είναι ποικιλόμορφη και θα πρέπει , όταν αναφέρεται από την γυναίκα , να διερευνείται διεξοδικά κατά την γυναικολογική εξέταση.

Πόνος στην σεξουαλική επαφή , γιατί ;

Παρακάτω θα αναφερθούν τα πιο συχνά αίτια αυτού το συχνού αλλά υποτιμημένου γυναικολογικού θέματος.

  1. Κολπίτιδες/Λοιμώξεις.

Αποτελούν ίσως το συχνότερο αίτιο πόνου κατά την επαφή καθώς οι κολπίτιδες προκαλούν στην γυναίκα αλλαγή στα κολπικά υγρά οδηγώντας είτε σε ξηρότητα την περιοχή της εισόδου του κόλπου είτε σε πολλά υγρά με τα οποία συνυπάρχει κνησμός (φαγούρα) και τσούξιμο. Η θεραπεία των πιο κοινών λοιμώξεων είναι εύκολη μετά την εξέταση και την καλλιέργεια κολπικού υγρού.

  1. Ανατομική θέση της μήτρας

Πόνος στην σεξουαλική επαφή μπορεί να προέλθει από παραλλαγές της φυσιολογικής θέσης της μήτρας όπως πχ οπισθία κλίση , προσθία υπερκάμψη κτλ στις περιπτώσεις αυτές ο κολπικός υπέρηχος είναι αρκετός για να τις αναγνωρίσει.

  1. Ενδομητρίωση

Πρόκειται για μια σχετικά συχνή γυναικολογική πάθηση μικτής σοβαρότητας , όπου , υπάρχει ενδομητριαίος ιστός σε άτυπα σημεία εκτός του ενδομητρίου. Στις περιπτώσεις αυτές σχηματίζονται κύστεις (σοκολατοειδής) είτε πλησίον του τραχήλου είτε εντός της κοιλιακής χώρας ή στις ωοθήκες. Ο κολπικός υπέρηχος δύναται να αναγνωρίσει κύστεις ενδομητρίωσης που όταν συνυπάρχουν με μικρότερες εστίες προκαλούν πόνο στην σεξουαλική επαφή. Η θεραπεία της ενδομητρίωσης ποικίλη ανάλογα με την βαρύτητα αυτής.

  1. Εμμηνόπαυση /Κλιμακτήριος

Κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο χαρακτηριστική είναι η πτώση των οιστρογόνων οπότε και προκαλείτε μια χαρακτηριστική ατροφία ειδικότερα της εισόδου του κόλπου. Η ξηρότητα που συνυπάρχει είναι το αίτιο πόνου στην σεξουαλική επαφή. Κατάσταση που αναγνωρίζεται άμεσα στην γυναικολογική εξέταση και θεραπεύεται εφαρμόζοντας ενυδατικούς παράγοντες.

  1. Προηγούμενες γυναικολογικές επεμβάσεις

Πόνος στην σεξουαλική επαφή υπάρχει σίγουρα σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί είτε σε μικρής η σε μεγαλύτερης έκτασης γυναικολογικές η μαιευτικές επεμβάσεις όπως , καυτηριασμός κονδυλωμάτων , περινεοτομή , καισαρική τομή κτλ.

  1. Ινομυώματα

Γυναίκες με ινομυώματα μπορούν να παρουσιάσουν πόνο στην σεξουαλική επαφή ακόμη και αν αυτά βρίσκονται μακριά από την τραχηλική. Η υπερηχογραφική διάγνωση και η μετέπειτα καθοδήγηση είναι μεγάλης σημασίας.

  1. Αδενομύωση

Πόνος στην σεξουαλική επαφή υπάρχει σε γυναίκες που πάσχουν από αυτήν την γυναικολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρου σία έκτοπου ενδομητριαίου ιστού στο μυομήτριο.

  1. Αιδοιίτιδα / αιδοιοδυνία

Πολλές γυναίκες με πόνο στην σεξουαλική επαφή παρουσιάζουν μια εικόνα ερεθισμού στην περιοχή του αιδοίου χωρίς να συνυπάρχει κάποια μικροβιακή μόλυνση. Η κατάσταση αυτή διαγιγνώσκεται με την γυναικολογική εξέταση και θεραπεύεται κατά περίπτωση.

Πόνος στην σεξουαλική επαφή!!!! υπάρχει λύση , αρκεί η γυναίκα να την αναζητήσει!!

elGreek